Varovanje osebnih podatkov

 

Varovanje vaših osebnih podatkov

 
Družba Akus d.o.o. spoštuje vašo zasebnost, zato vam v tem dokumentu nudimo informacije o tem, kako skrbimo za varstvo osebnih podatkov ter kako in zakaj zbiramo, hranimo in obdelujemo vaše osebne podatke, kadar kot uporabnik ali kupec obiščete našo spletno trgovino www.goblin.si.
 

Kdo obdeluje vaše osebne podatke?

 
Družba Akus, trgovina in storitve d.o.o., Matična številka: 7227787000, s sedežem Ob ribniku 24, 2000 Maribor, tel.št.: 051 811 515ali e-naslovu: info@goblin.si,kot upravljavec spletne strani goblin.si določa namene obdelave, vrste podatkov in način obdelave osebnih podatkov svojih obiskovalcev, ki nam jih zaupate bodisi sami z obiskom spletne trgovine (ali z neposredno komunikacijo), bodisi jih ob izvajanju naših obveznosti pridobimo od naših pogodbenih partnerjev (banke ali transportne družbe).
 

Komu se posredujejo vaši osebni podatki?

 
Družba Akus d.o.o. obdeluje vaše podatke za lastne namene in se kot tak šteje za upravljavca osebnih podatkov. Za zagotavljanje plačil, prevoza ali drugih zadev povezanih z vašim naročilom, vaše podatke posredujemo našim pogodbenih partnerjem (če plačujete s plačilno kartico - partnerjem, ki upravljajo s plačilnimi sistemi za zagotavljanjem plačil; če vam naročeno blago dostavijo - transportnim partnerjem; v primeru reklamacije - dobavitelju blaga ali servisni službi), v določenih primerih pa tudi pogodbenim obdelovalcem, ki so zavezani k spoštovanju naših navodili (računovodski servis,  upravitelj orodji za optimizacijo spleta).
 
Za svoje lastne namene in ob vašem soglasju k uporabi piškotkov, zbrane podatke uporablja tudi Google Analytics, ki za nas izvajajo analitiko prometa (štetje obiskovalcev, identifikacijo brskalnikov in ključnih besed).
 

Za kakšen namen in katere  vaše osebne podatke obdelujemo?

 
Vaše osebne podatke obdelujemo le za določene, izrecne in zakonite namene, kar pomeni, da jih v različnih primerih obdelujemo  za različne namene, odvisno od razloga obdelave. Razlog in vrsta podatkov, ki jih obdelujemo je sicer odvisen od vaših aktivnosti na naši spletni strani, torej od tega, ali našo spletno stran zgolj obiskujete ali se registrirate ter nadalje opravite nakup, lahko pa ste zgolj naslovnik pošiljke ali z nami vzpostavite kontakt na drug način, torej preko e-pošte ali z osebnim obiskom v našem prevzemnem mestu. Do obdelave vaših osebnih podatkov smo zato lahko upravičeni na podlagi izvajanja pogodbe, na podlagi izpolnitve zakonskih obveznosti, na podlagi naših zakonitih interesov ali pa na podlagi vašega soglasja.
 

Pri obisku naše spletne strani se vam dodeli piškotek

 
Vsakemu obiskovalcu naše spletne strani, se ob začetku obiska spletne strani samodejno prenese t.i. sejni piškotek, ki se uporablja za shranjevanje začasnih informacij, t.j. za identifikacijo in spremljanje nakupovalne košarice in ne vsebuje informacije o uporabniku. Piškotek se samodejno izbriše, ko zaključite s sejo brskanja po spletni strani. V kolikor pri nas opravite registracijo ali nakup, se prenesejo še ostali nujno potrebni piškotki ter tudi drugi piškotki, če z njimi soglašate.
 
Spletni piškotek je sicer majhna datoteka (običajno vsebuje zaporedje črk in številk), ki se prenese na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem vašem ponovnem obisku bo naša spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in vas prepoznala kot uporabnika, vendar vas tak spletni piškotek sam po sebi ne prepozna kot individualnega uporabnika, temveč le napravo, ki je bila uporabljena pri dostopu. Poleg tega, da so ti piškotki nujno potrebni za nemoteno delovanje spletne strani in za izvedbo izbranih storitev, so hkrati namenjeni izboljšanju vaše nakupovalne izkušnje, saj se z njihovo pomočjo uporabniški vmesniki in storitve prilagodijo vašim potrebam in željam, s tem pa se za vas ustvarijo boljši pogoji za nakupovanje. Pri tem se zbirajo podatki o vaših spletnih navadah, torej o tem kaj brskate po naši spletni strani oz. kateri produkti in storitve vas zanimajo.
 
Za lasten namen in za zagotavljanja čim boljše uporabniške izkušnje uporabljamo sejne piškotke, in sicer t.i. nujne piškotke ter piškotke za avtentifikacijo uporabnika, ki se izbrišejo po koncu seje ali izpisa iz uporabniškega računa. Piškotki zaradi varnosti in zavarovanja ter piškotki za prilagoditev nastavitev uporabnikovim željam pa se zaradi narave stvari hranijo nekoliko dlje – t.j. do izbrisa vašega računa.
 
Ob vašem soglasju se na vaš računalnik lahko naložijo tudi t.i. drugi piškotki, in sicer analitični piškotki spletnega orodja Google Analytics (štirje piškotki: utma, __utmb, __utmc in __utmz), ki ga kot brezplačno orodje za spletne analitične podatke uporabljamo za boljše razumevanje, kako uporabljate naša spletna mesta in s tem pripomorejo k izboljšavi in prilagoditvi ponudbe na spletnem mestu.  V primeru vaše privolitve se bo naložil še trajni piškotek (cookiePolicy), ki identificira vašo privolitev k uporabi pišktotkov na spletni strani Goblin.si. Če kadarkoli ta piškotek ročne odstranite, bo spletna stran Goblin.si ob naslednjem obisku samodejno odstranila piškotke orodja GoogleAnalytics. Ob tem pa vam ponudila ponovno možnost privolitve k uporabi spletnih piškotkov.
 
Na tak način pridobljene podatke obdelujemo na podlagi našega zakonitega interesa, ki je v primeru, ko je namen obdelave zagotovitve čim boljše uporabniške izkušnje (zadovoljstvo strank kot naš poglaviten cilj), v izboljševanju naših storitev za uporabnika. Za namen ustvarjanja statistik, kot je ugotavljanja števila obiskovalcev na spletni strani goblin.si je naš zakoniti interes ocena učinkovitosti naše spletne strani, ko pa testiramo ali uvajamo funkcionalne novosti ali izvajamo ukrepe za zaščito varnosti delovanja pa je naš zakoniti interes nemoteno in brezhibno delovanje naše spletne strani ter zagotavljanje varnosti vaših podatkov.
 

Pri registraciji vašega računa

 
Z registracijo računa na naši spletni strani, se uporabniku omogoča oprava nakupa, pri čemer se za namen vodenja vašega računa obdelujejo identifikacijski podatki (ime in priimek, uporabniško ime, geslo), kontaktni podatki (naslov, e-naslov, tel. št.),  nastavitve vašega računa (shranjene naslove za dostavo, naročila na novice) ter podatki o vaših nakupih (nakupovalni seznam, način plačila, podatek o reklamaciji). V tem primeru obdelujemo vaše osebne podatke na podlagi pogodbe in sicer ves čas njenega izvajanja, t.j. do izbrisa vašega uporabniškega računa.
 

Pri opravi nakupa

 
Za namen obdelave vašega naročila (zaključka nakupa, plačila in dostave blaga, reklamacijami ali drugimi zahtevki), se obdelujejo vaši identifikacijski podatki (ime in priimek, uporabniško ime, geslo), kontaktni podatki (naslov, e-naslov, tel. št.),  nastavitve vašega računa (shranjene naslove za dostavo, naročila na novice) ter podatki o vaših nakupih (nakupovalni seznam, način plačila, podatek o reklamaciji). Vaše osebne podatke obdelujemo na podlagi pogodbe, vse dokler so ti potrebni za njeno izvajanje, t.j. do izbrisa vašega uporabniškega računa. Po izteku tega časa, vaše podatke hranimo na podlagi zakonitega interesa, in sicer za namene varovanja pravnih zahtevkov, notranjih kontrol ter morebitnega nadzora nad izvajanjem naših storitev, v primeru sodnih ali upravnih postopkov za obdobje trajanja teh postopkov oz. do izteka zastaralnih rokov, ki znaša 5 let, šteto od našega zadnjega izdanega dokumenta. Zoper tovrstno obdelavo lahko podate ugovor.
 
Vaše identifikacijske podatke (ime in priimek, uporabniško ime, geslo), kontaktne podatke (naslov, e-naslov, tel. št.) ter podatke o vaših nakupih (nakupovalni seznam, način plačila, podatek o reklamaciji), pa obdelujemo tudi na podlagi zakonskih obveznostih, zlasti predpisov: Obligacijski zakonik, Zakon o varstvu potrošnikov, Zakon o davčnem potrjevanju računov, Zakon o davku na dodano vrednost, Zakon o elektronskih komunikacijah,… V ta namen hranimo omenjene podatke za dobo 10 let od našega zadnjega izdanega dokumenta v zvezi z naročilom.
 

Ste le naslovnik blaga ali storitve

 
Četudi nam sami niste posredovali vaših osebnih podatkov (temveč nam jih posredujejo naše stranke z izbiro nastavitev pri obdelavi naročila), pa obdelujemo vaše identifikacijske podatke (ime in priimek) in kontaktne podatke (naslov, morebitni e-naslov, tel. št.) na podlagi našega zakonitega interesa za namen priprave in izvajanja pogodbe z našo stranko, za namen varstva pravnih zahtevkov ter notranjih kontrol in morebitnega nadzora nad izvajanjem naših storitev. Ti podatki so potrebni za komuniciranje z vami, za uspešno obdelavo naročila pa je potrebno razkritje tovrstnih podatkov še našim pogodbenim partnerjem (predvsem transportni družbi).
 
Ker se podatki obdelujejo v okviru nastavitev uporabniškega računa je rok njihove hrambe vezan na sam obstoj uporabniškega računa naše stranke in na obveznosti, ki izvirajo iz naslova izvajanja pogodbe ter našega legitimnega interese o daljši hrambi tudi po izbrisu uporabniškega računa zaradi namene varovanja pravnih zahtevkov, notranjih kontrol ter morebitnega nadzora nad izvajanjem naših storitev. Te podatke lahko nadalje obdelujemo tudi na podlagi naših zakonskih obveznosti. Podrobneje o rokih hrambe glej prejšnjo točko.  
 

Nam pišete po e-pošti 

 
V kolikor nam pišete po e-pošti, vaše identifikacijske in kontaktne podatke  s pripadajočo korespondenco za namen obdelave vaših zahtev obdelujemo, bodisi na podlagi pogodbe (če se nanašajo na naročilo), bodisi na podlagi našega zakonitega interesa (zaradi spremljanja izpolnjevanja vaših zahtev ter njihove analize za izboljšanje uporabniške izkušnje).
 

Informacije o izvajanju videonadzora v naših prevzemnih mestih

 
Pred vstopom v poslovalnico ljubljanske enote, na naslovu: Šmartinska cesta 102, Ljubljana, je nameščena videonadzorna kamera, na kateri ste lahko prikazani ob vstopu v poslovalnico. Te podatke hranimo največ 14 dni.
 
Upravljavec videonadzora AKUS, trgovina in storitve, d.o.o., Ob ribniku 24, 2000 Maribor, Matična št.: 7227787000, tel.št.: 051 811 515, izvaja obdelavo osebnih podatkov na podlagi zakonitih interesov, za katere si prizadevamo z namenom (zakoniti interes je varovanje premoženja in ljudi), ker je to potrebno za varnost ljudi ali premoženja.
 
Uporabniki osebnih podatkov so uporabniki po Zakonu o Varstvu osebnih podatkov oziroma drugimi predpisi.
 
Upravljavec pri tem ne izvaja nobenih posebnih vplivov obdelave, kot tudi ne neobičajne nadaljnje obdelave.
 
 

Kakšne pravice imate v zvezi z varstvom osebnih podatkov?

 
Poleg pravice do seznanitve imate na voljo še druge pravice, ki pa so odvisne od pravne podlage obdelave. Tako lahko npr. ugovarjate obdelavi vaših podatkov, kadar ta temelji na našem zakonitem interesu, nimate pa te pravice, če obdelava temelji za izvrševanju zakonskih obveznosti ali na podlagi pogodbe ali soglasja (imate pa pravico, da slednje kadarkoli in brez škode prekličete). Poleg tega in ne glede na spodaj predstavljene pravice, se nad obdelavo vaših osebnih podatkov lahko pritožite tudi Informacijskemu pooblaščencu, (naslov: Dunajska 22, 1000 Ljubljana, e-naslov: gp.ip@ip-rs.si telefon: 012309730, spletna stran: www.ip-rs.si), če menite, da vaše osebne podatke na kakršnikoli način obdelujemo nekorektno.
 
 

Pravica do seznanitve z osebnimi podatki

 
S pravico do seznanitev z lastnimi osebnimi podatki izveste, katere podatke, za kakšen namen in kako dolgo zbiramo vaše podatke, od kod jih pridobivamo ter komu vse jih posredujemo. Z zaprosilom za seznanitev z lastnimi osebnimi podatki pridobite informacijo o tem, ali  zbiramo vaše osebne podatke oz. ali jih ne. Če se o vas zbirajo osebni podatki, lahko zaprosite tudi v vpogled obdelave in pridobite kopijo vaših podatkov (vsaka nadaljnja kopija je plačljiva).
 
 

Pravica do popravka

Če so vaši podatki napačni ali nepopolni, nas prosim o tem nemudoma obvestite z zaprosilom za popravek ali dopolnitev vaših osebnih podatkov.
 

Pravica do izbrisa

Z zaprosilom za izbris osebnih podatkov bomo v najkrajšem možnem času izbrisali vaše osebne podatke, če:
 • ti niso več potrebni za namene, za katere so bili zbrani ali kako drugače obdelani,
 • ste preklicali privolitev za obdelavo in hkrati za obdelavo ne obstaja nobena druga pravna podlaga,
 • ste ugovarjali obdelavi, kadar obdelujemo vaše osebne podatke na podlagi našega zakonitega interesa in se izkaže, da za njihovo obdelavo ne obstajajo nobeni prevladujoči zakoniti razlogi,
 • se ugotovi, da so ti bili obdelani nezakonito,
 • to pomeni izpolnitev naložene pravne obveznosti,
 • so osebni podatki bili zbrani v zvezi s ponudbo storitev informacijske družbe od mladoletni otrok brez privolitve njegovih zastopnikov.
 
Pravice do izbrisa pa nimate v vseh primerih, saj vaših podatkov ne moremo izbrisali, če je obdelava potrebna:
 • za izpolnjevanje naših pravne obveznosti,
 • za uveljavljanje, izvajanje ali obrambo pravnih zahtevkov.
 

Pravica do omejitve obdelave

 
Pravica do omejitve obdelave je začasne narave, saj je namenjena ohranitvi podatkov za čas, ko se odloča o njihovi usodi. Z zaprosilom za omejitev obdelave bomo vaše podatke v spodaj navedenih primerih posebej označili, tako da jih bomo izvzeli iz nadaljnje obdelave ter s tem zagotovili njihovo celovitosti za čas dokler se o njih ne odloči, kadar:
 • ste oporekali točnosti podatkov, dokler ne preverimo točnost osebnih podatkov
 • se ugotovi, da za obdelavo vaših osebnih podatkov ni ustrezne pravne podlage, vendar ne želite, da se vaši podatki izbrišejo ampak namesto tega zahtevate omejitev njihove uporabe,
 • vaših podatkov za predvidene namene več ne potrebujemo, jih pa potrebujete viza uveljavljanje, izvajanje ali obrambo pravnih zahtevkov,
 • ste vložil ugovor zoper obdelavo vaših osebnih podatkov, kadar se ti obdelujejo na podlagi našega zakonitega interesa, vse dokler se ne odloči o prevladujočemzakonitem interesu.
 

Pravica do ugovora obdelave vaših osebnih podatkov

 
Ta pravica vam pripada v primeru, ko obdelujemo vaše osebne podatke na podlagi naših zakonitih interesov in ko vaše podatke obdelujemo za namene neposrednega trženja.
 
Pravico uveljavljate z ugovorom zoper obdelavo, vendar te pravice nimate, če za obdelavo vaših podatkov obstajajo nujni legitimni razlogi, ki prevladajo nad vašimi interesi ali da podatke potrebujemo za uveljavljanje, izvajanje ali obrambo pravnih zahtevkov.
 
 

Pravica do prenosljivost osebnih podatkov

 
Ta pravica se nanaša zgolj na podatke, ki ste nam jih posredovali sami in se obdelujejo na podlagi vašega soglasja ali pogodbe, sama obdelava pa se izvaja z avtomatiziranimi sredstvi. Z zaprosilom za prenos osebnih podatkov boste te prejeli v strukturirani, splošno uporabljani in strojno berljivi obliki, pri čemer vas pri njihovemu posredovanju drugemu upravljavcu ne bomo ovirali.
 
 

Kako lahko uveljavljate svoje pravice?

 
Za izvrševanje pravic v zvezi z varstvom vaših osebnih podatkov nas lahko kontaktirate preko e-pošte: info@goblin.si. O vaši pobudi bomo odločali v najkrajšem možnem času, najkasneje v roku 1 meseca. V zahtevnejših primerih nam pripada pravica do podaljšanja tega roka še za 2 meseca, pri čemer vas bomo o razlogih zanj nemudoma obvestili. Vsekakor pa se v zvezi s pravico do pritožbe lahko obrnete tudi na tudi Informacijskega pooblaščenca (naslov: Dunajska 22, 1000 Ljubljana, e-naslov: gp.ip@ip-rs.si telefon: 012309730, spletna stran: www.ip-rs.si).
 
 
 
 • sidebanner_kontakt.jpg
 • kje-smo.jpg